Charakteristika:
- Chladivé účinky na telo, sladká a slaná chuť
- Jačmeň najviac okysľuje organizmus zo všetkých zŕn, avšak opražením sa stáva viac zásaditou potravinou
- Ovplyvňuje: slezina-pankreas, žalúdok, črevá, žlčník a nervový systém
- Element: Kov
- Podieľa sa na tvorbe krvi, zvlhčuje nadmerné sucho v tele, diuretické účinky, upokojuje zapálené sliznice v organizme
- Veľmi ľahko stráviteľný – vývar z jačmeňa sa tradične používa pre rýchlejšie zotavenie
- Obsahuje lepok
- Pôsobí harmonicky pri problémoch: znižuje výskyt nádorov, uvoľňuje zadržanú vodu a zmierňuje bolesti pri močení
- Bohatý zdroj: vláknina, selén, tryptofán (animo kyselina, z ktorej telo vytvára hormón serotonín- dôležitý pre dobrú náladu a spánok), vápnik, železo a meď
- Použitie: urestovaný jačmeň sa môže rozomlieť na prášok, pridať do vody a zmiešať – veľmi výživný nápoj, ktorý pomáha zmierniť účinky horúceho počasia na telo a únavu
Upozornenie:
Ak niekto trpí zápchou by sa mal opraženému jačmeňu alebo krúpom vyhýbať, lebo by to mohlo jej príznaky zhoršiť
Jačmenné klíčky
Mierne hrejivé účinky na telo, sladká chuť
Pomáha tráviť potraviny bohaté na škrob a materské mlieko, ak je slabo tolerované dieťaťom
Ovplyvňuje: žalúdok, pečeň, slezina-pankreas
Liečivé účely: poruchy trávenia, nadúvanie v hornej časti brucha pľúc, nechutenstvo