Charakteristika:
Mrkva patrí do rodiny zelerovitých
Prirodzene neutrálny účinok na telo, sladká chuť
Ovplyvňuje: slezina-pankreas, pečeň
Element: Zem a Drevo
Článok pokračuje pod reklamou.Chráni a posilňuje slezinu a pankreas, podporuje činnosť pečene, stimuluje vylučovanie škodlivín z tela, pomáha rozpúšťať akumulácie ako napríklad kamene alebo nádory, protizápalové účinky na sliznici, zvyšuje produkciu mlieka pri dojčení, pomáha regulovať hormóny, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri šero sleposti a bráni vzniku šedého zákalu, anti-oxidačné (vysoký obsah provitamínu A) a protizápalové účinky.
Pôsobí harmonicky pri problémoch: ochorenia zapríčinené prekyslením krvi (akné, zápal mandlí, reumatická artritída), zápcha, hnačka, popáleniny, zneškodňuje mrle a škrkavky, prevencia rakoviny, šero slepota.
Bohatý zdroj: beta-karotén (provitamín A), kremík, vitamín C, vitamín K, selén a draslík.
Najzdravšia forma úpravy: príprava nad parou po dobu 5 minút.
Sezóna: pre jej vysoký obsah celulózy, ktorá pevne obaľuje nutričné látky a chráni ich pred vonkajším vplyvom sa mrkva môže pestovať takmer po celý rok.
Upozornenie:
Mrkvová šťava je veľmi sladká a jej prílišná konzumácia môže oslabiť činnosť obličiek. Neodporúča sa piť viac ako štyri poháre denne.