Charakteristika:
Mrkva patrí do rodiny zelerovitých

Prirodzene neutrálny účinok na telo, sladká chuť

Ovplyvňuje: slezina-pankreas, pečeň

Element: Zem a Drevo

Článok pokračuje pod reklamou.

Chráni a posilňuje slezinu a pankreas, podporuje činnosť pečene, stimuluje vylučovanie škodlivín z tela, pomáha rozpúšťať akumulácie ako napríklad kamene alebo nádory, protizápalové účinky na sliznici, zvyšuje produkciu mlieka pri dojčení, pomáha regulovať hormóny, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri šero sleposti a bráni vzniku šedého zákalu, anti-oxidačné (vysoký obsah provitamínu A) a protizápalové účinky.

Pôsobí harmonicky pri problémoch: ochorenia zapríčinené prekyslením krvi (akné, zápal mandlí, reumatická artritída), zápcha, hnačka, popáleniny, zneškodňuje mrle a škrkavky, prevencia rakoviny, šero slepota.

Bohatý zdroj: beta-karotén (provitamín A), kremík, vitamín C, vitamín K, selén a draslík.

Najzdravšia forma úpravy: príprava nad parou po dobu 5 minút.

Sezóna: pre jej vysoký obsah celulózy, ktorá pevne obaľuje nutričné látky a chráni ich pred vonkajším vplyvom sa mrkva môže pestovať takmer po celý rok.

Upozornenie:
Mrkvová šťava je veľmi sladká a jej prílišná konzumácia môže oslabiť činnosť obličiek. Neodporúča sa piť viac ako štyri poháre denne.

ZDIEĽAŤ