Charakteristika
Chladivé účinky na telo (aj varená), sladká chuť

Ovplyvňuje: slezina-pankreas, žalúdok a hrubé črevo

Element: Zem a Kov

Článok pokračuje pod reklamou.

Uhorky patria medzi najrozšírenejšie tekvicové plodiny u nás.

Obsahuje erepsis – tráviaci enzým, ktorý pomáha rozkladať bielkoviny a prečisťuje črevá.

Odvodňuje, prečisťujú črevá (mierne laxatívne a detoxifikačné účinky), prečisťuje krv, skrášľuje pokožku a vlasy, protizápalové a antioxidačné účinky.

Pôsobí harmonicky pri problémoch: konzumácia približne 170 g alebo jedného pohára čerstvej šťavy denne zmierňuje účinky horúcej letnej klímy na telo, čerstvá šťava pomáha pri zápale obličiek a močového mechúra, pomáha pri väčšine zápalových ochorení spôsobených zvýšeným vnútorným teplom ako akné, zápal žalúdka a výtoky.

Vonkajšie použitie: čerstvá šťava sa prikladá na popáleniny alebo spálenie slnkom a plátky na zapálené opuchnuté alebo aj suché a podráždené oči.

Čaj z uhorkovej šupky sa používa pri opuchoch rúk a nôh

Bohatý zdroj: kremík (zvyšuje vstrebávanie vápnika, regeneráciu ciev a spojivového tkaniva), chlorofyl, vitamínu K, draslík, horčík, mangán a vitamín B5.

Najzdravšia forma úpravy: konzumovať surovú aj so šupkou, alebo pridať do polievky

Upozornenie:
Uhorky nie sú dobrým výberom, ak niekto trpí vodovým hlienom alebo hnačkou.

ZDIEĽAŤ