Je v podstate jediná forma liečby pre celiatikov. Vyhýbanie sa lepku v strave umožní, aby sa podráždené steny trávenia upokojili a mali možnosť zahojiť sa.

Článok pokračuje pod reklamou.

Čo je celiakia
Celiakia je geneticky podmienené enzymatické ochorenie, ktoré sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza hlavne v pšenici, raži a jačmeni.
U zdravého jedinca je sliznica tenkého čreva vystlaná malými výstupkami, tzv. klkmi a mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch čreva a tým je zabezpečené efektívne vstrebávanie živín. Celiatici však majú tieto klky skoro vyhladené, sliznica je podráždená a poškodená, preto je aj vstrebávanie oslabené. Telo teda prijíma oveľa menej bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov. A tak aj zdravo sa stravujúci človek, ktorý si nie je vedomý, že trpí celiakiou, môže byť podvýživený.

Genetický ráz tohto ochorenia potvrdzuje aj fakt, že u príbuzných prvého stupňa je desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie. Celiakia sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku, dokonca aj v dospelosti alebo neskôr. Môže ju spustiť gastrointestinálna infekcia, tehotenstvo, nadmerný stres alebo operácia. Ak ju človek ignoruje, tak sa to môže časom vyvinúť až do rakoviny, nervových ochorení alebo iných autoimunitných porúch.
Ak máte podozrenie, že trpíte celiakiou, tak si to môžete overiť pomocou krvných testov, ale 100% vám to potvrdí až vzorka z gastroskopie. Je potrebné, aby ste pred týmito testami neboli na bezlepkovej strave, pretože to môže ovplyvniť výsledky testovania.

Akonáhle sa potvrdí, že ste celiatik, je dôležité prestať konzumovať všetky potraviny a výrobky, ktoré obsahujú lepok.

Článok pokračuje pod reklamou.

Ľudí trpiacich celiakiou sa za posledných 50 rokov objavuje stále viac a viac. Možných dôvodov je viac. Tým prvým je zvyšujúce sa vedomie ľudí o tomto probléme a následných vyšetreniach. Ďalšími sú prítomnosť lepku v mnohých potravinách, modifikovaná pšenica s vyšším obsahom lepku a svoje môže zohrávať aj evolúcia ľudstva.

Príznaky
U každého človeka sa intolerancia na lepok môže prejavovať rozdielne. Väčšinou sú to žalúdočné príznaky:

– nafúknutie
– žalúdočné kŕče
– hnačka
– zápcha
– strata hmotnosti
– podvýživa
– pálenie záhy
– intolerancia na mlieko

Ale môže sa to prejaviť aj na iných systémoch, ako napr.:

– mierna slabosť
– chronická únava
– bolesť kostí a kĺbov
– nezvyčajné vyrážky a kožné problémy
– migrény
– nedostatok železa, kyseliny listovej a/alebo vitamínu B12 a iných živín
– opuchnuté ruky a nohy
– afty
– neplodnosť u žien aj mužov, opakované potraty
– zvýšené pečeňové enzýmy

U detí sa to dokonca môže prejavovať ako:

– podráždenosť a zmeny správania
– problém sústrediť sa pri učení
– oneskorená puberta
– problémy so zubami

Práve kvôli týmto rôznorodým príznakom sa táto diagnóza určuje ťažko.

Čo sa môže
Obilniny alebo pseudobilniny, ktoré neobsahujú lepok – pšeno, pohánka, quinoa, amaranth, kukurica, ryža, sója. V zahraničí sa používa aj čirok zrnový (sorghum bicolor) alebo teff (eragrostis tef). Čoraz viac štúdií potvrdzuje, že ovos a ovsené vločky sú vhodné aj pre celiatikov napriek tomu, že ovos obsahuje lepok. Treba s tým však narábať opatrne a najprv vyskúšať, ako ho telo prijíma.
Všetky potraviny vhodné pre celiatikov by mali byť označené špeciálnym logom – prečiarknutý klas pšenice.

Článok pokračuje pod reklamou.

Čomu sa vyhýbať

Obilninám bohatým na lepok – pšenica, raž, špalda, kamut, jačmeň, kuskus.
Najčastejším zdrojom je chlieb, cestoviny, cereálie, múka, pizza základ, koláče a keksíky.

Ale môžeme ho nájsť aj v polievkach, omáčkach, hotových jedlách, a spracovaných jedlách ako sú napríklad párky.

Medzi ďalšie nevhodné potraviny patria slady a sirupy z jačmeňa, obalované potraviny, marinády, sójové omáčky, pivo, údeniny, horčica, kečup.

Zdroj:
http://www.glutenfreeliving.com/basic-diet.php

http://www.celiac.com

http://www.glutenfreediet.ca/about_gf.php

http://www.nutritionresearchcenter.org/healthnews/gluten-problems-celiac-far-more-common-today

ZDIEĽAŤ