Filozofiu delenej stravy vytvoril Dr.Howard Hay z New Yorku okolo roku 1904, keď ho vlastné zdravotné problémy prinútili zamyslieť sa nad tým, ako sa dožiť ďalšieho roku. Dr. Hay vo svojich 38 rokoch vážil 102kg, mal vysoký krvný tlak, problémy s obličkami, opuchnuté nohy a zväčšené srdce. Na konci 3 mesiacov bol ľahší o 22,7kg a podarilo sa mu zlepšiť zdravotný stav. Po skončení školy sa Hay vyše 10 rokov stravoval v hoteloch, reštauráciách a ubytovniach. V tom čase bolo základom každodenného jedla mäso a zemiaky alebo chlieb. Ako dezert ešte pár koláčikov s kávou, cukrom a smotanou. Takáto strava sa veľmi neodlišuje od jedálnička, ktorý by sme ešte stále mohli nájsť aj v našich domácnostiach.

Článok pokračuje pod reklamou.

Dr. Hay začal svoju zmenu tým, že do svojho jedálnička zaradil oveľa viac zeleniny, vyradil dve jedlá a prestal piť kávu. Nasledujúce 4 mesiace strávil skúmaním rôznych diét a cvičení z tradičného ale aj alternatívneho sveta. Veľmi ho zaujala štúdia ruského fyziológa Ivana Petroviča Pavlova, ktorý na psoch skúmal trávenie. Z jeho štúdií vyplýva, že trávenie škrobov trvá asi 2 hodiny a bielkoviny sa strávia za približne 4 hodiny. Ak sa však škroby a bielkoviny skonzumovali spolu, tak trávenie trvalo okolo 13 hodín.Na základe týchto štúdií si Hay vytvoril teóriu, že zdravie je ovplyvnené našim trávením. Zistil, že telo pri trávení sacharidov využíva zásadité prostredie a pri trávení bielkovín je vytvorené kyslé prostredie. A preto, ak sa sacharidy a bielkoviny kombinujú spolu, tak zásadité prostredie je narušené kyslým a potraviny sa nemôžu dobre rozložiť. Kombinácia nesprávnych potravinových skupín, môže podľa neho viesť k rôznym ochoreniam, medzi iným aj k cukrovke a zápalom obličiek. Jeho riešením je konzumovať bielkoviny v jednom jedle a sacharidy v druhom. Ovocie pridal k bielkovinám a zeleninu označil ako neutrálnu, ktorá sa môže kombinovať s obidvoma skupinami. Dr. Hay bol aj veľkým zástancom klystíra a pravidelného výplachu čriev, pretože už vtedy si bol vedomý toho, že ak zvyšky jedál stoja v našich črevách príliš dlho, tak sa všetky toxíny vracajú naspäť do tela. Pri dôkladnejšom pohľade na tabuľku si všimnete, že medzi bielkoviny nepatrí iba mäso. Čo znamená, že táto strava nie je založená vyslovene na konzumácií mäsa. To sa dá nahradiť aj inými zdrojmi bielkovín, ako sú napríklad strukoviny, ktoré sú strávené oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako mäso.

Táto diéta môže byť výzvou, ak sa chcete podľa nej riadiť po zvyšok svojho života, ak si však z nej zoberiete základné princípy tak je oveľa prijateľnejšia na každodenné stravovanie sa.

Článok pokračuje pod reklamou.

Medzi základné princípy patrí:
Živočíšne bielkoviny sa kombinujú iba so zeleninou

Potraviny zo skupin 1 a 3 sa nemôžu kombinovať.

 

1. Skupina
Bielkoviny:
všetky druhy mäsa a hydiny, ryby, vajcia, syry, mlieko, jogurty
všetky druhy strukoviny – fazuľa, šošovica, hrach, cícer,sója tofu, tempeh a výrobky zo sóje

Ovocie:
jablká, maliny, černice, jahody, čerešne, ríbezle, čučoriedky, grapefruit, hrozno, guava, kiwi, citrón, limeta, mango, melón, nektárinky, pomaranče, hrušky, ananás, slivky,

Alkohol:
víno, červené a biele

 

2. Skupina
Neutrálne potraviny:
orechy a semienka, okrem arašidov
tuky – maslo, smotana, vaječné žĺtky, olivový olej

Zelenina:
všetka zelená a koreňová zelenina okrem zemiakov a artičokov

Alkohol:
whisky, gin

Článok pokračuje pod reklamou.

3. Skupina
Sacharidy:
Celozrnné obilniny – pšenica, raž, kukurica, ovos, pšeno, ryža, chlieb a výrobky z múky

Sladké ovocie:
veľmi dozreté ovocie, ktoré je bohaté na cukor – banány, ďatle, figy, sladké hrozno, hrozienka

Zelenina:
zemiaky, bataty, tekvica, artičoky

Alkohol:
pivo, ležiak

Konzumujeme viac zeleniny, menej chleba a zemiakov, menej kávy prípadne aj mäsa.

 

Zdroje:
http://www.synergy-health.co.uk/articles/haydiet.html

http://www.dieting-review.com/haydiet.htm

http://www.diet.com/g/hay-diet

ZDIEĽAŤ