Základné pravidlá pri varení
Obilniny:

1. Každú obilninu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
2. Premyjeme 3x studenou vodou
3. Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje). Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené na varenie.
4. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad)
5. Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.
6. Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum. Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela. Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela
7. Keď sa obilniny “usmievajú”, zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.

Článok pokračuje pod reklamou.

Obilniny – skupina mierne JIN
Jačmeň – posilňuje a čistí organizmus, obsahuje veľa vitamínov a z obilnín je najbohatším zdrojom minerálnych látok, predovšetkým draslíka, vápnika, fosforu a kyseliny kremičitej. Dobre pôsobí proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov.
varíme: v pomere 1 : 2,5 (vody) – 60 – 90 minút
namáčame: 8-12 hod alebo ho pred varom na sucho opražíme
polotovary: jačmenné krúpy a krúpky sú rôznej veľkosti, najlepšie veľkosť č.10

Ovos – dodáva silu, je vhodný pri ťažkej fyzickej práci, má najväčší podiel bielkovín a tukov. Okrem toho obsahuje dôležité vitamíny a minerálne látky. Zvlášť významný je vysoký obsah jódu, ktorý priaznivo ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za všetky hormonálne pochody v tele.
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 60 – 90 minút
namáčame: 8-12 hod
polotovary: ovsené vločky

Raž (žito) – podporuje činnosť pečene, najlepšie je variť ho spolu s inou obilninou, napr. s ryžou natural.
varíme: v pomere 1 : 2-3 (vody) – 60 – 90 minút
namáčame: 8-12 hod
polotovary : ražné vločky, cestoviny

Kukurica – je síce chudobná na vitamíny skupiny B, vyvažuje to však svojim vysokým obsahom minerálnych látok. Posilňuje činnosť srdca a pomáha liečiť obličkové problémy.
varíme: podľa mäkkosti zrna
polotovary: kukuričná krupica

Článok pokračuje pod reklamou.

Obilniny – skupina mierne JANG
Ryža natural – je najpoužívanejšia obilnina. Okrem hlavných látok obsahuje ešte aj minerálne látky, oxid kremičitý, vápnik a horčík a má významnú úlohu pri čistení organizmu. Poznáme mnoho druhov, základné sú dva – okrúhla a dlhá ryža.
použitie okrúhlej ryže : chladné počasie, zima
použitie dlhej ryže : teplé počasie, leto
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 50 minút
nenamáčame
polotovary: cestoviny

Pšeno – je ľahko stráviteľné, obsahuje dôležité vitamíny a minerálne látky vo vyváženom stave, má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej. Obe látky zosilňujú pokožku, vlasy, kosti, nechty a zuby. Obsahuje tiež fosfor, horčík, draslík a železo. Dodáva teplo, je vhodné pri problémoch so žalúdkom.
varíme: v pomere 1 : 3 (vody) – 30 minút
nenamáčame
polotovary: pšenové vločky

Pohánka – je veľmi posilňujúca, obsahuje aj alkaloidy, predovšetkým rutín, ktorý sa využíva pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl a popraskaných ciev. Má veľa bielkovín a je veľmi vhodná v chladnom počasí.
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 20 minút
nenamáčame
polotovary: pohánkové cestoviny

Článok pokračuje pod reklamou.

Pšenica – bohatá na minerály a vitamíny. Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural.
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 60 – 90 minút
namáčame: pred varom 8-10 hod
polotovary: pšeničné vločky, cestoviny (bezvaječné)

Pšenica špalda – druh pôvodnej pšenice bohatej na minerály a vitamíny. Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural. Je vhodnejšia a stráviteľnejšia ako iné druhy pšenice.
varíme: v pomere 1 : 1-2 (vody) – 60-90 min.
namáčame: 8-10 hod
polotovary: cestoviny, vločky

 

Strukoviny
Sú výhodným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré dokáže ľudský organizmus efektívne využiť.
1. Každú strukovinu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
2. Premyjeme 2x studenou vodou
3. Vždy namáčame do studenej vody na určenú dobu (skracuje to dobu varu). Vodu pred varením zlievame, varíme v novej vode. Namáčame na cca 8 – 12 hod. v trojnásobnom množstve vody ako je objem strukovín.
4. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni tak, aby voda bola cca 1cm nad strukovinou (bez prísad)
5. Keď začne strukovina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme (u biologicky pestovaných strukovín penu nezberáme).
6. Varenie strukovín urýchli pridanie riasy KOMBU po zovretí a metóda varu \”šokom\” (v priebehu varu sa pridáva niekoľkokrát trochu studenej vody).
7. Po uplynutí cca 80% doby varu pridáme 2x štipku soli (2x viac ako u obilnín).
8. Keď sú strukoviny mäkké, sú dobre uvarené.
Najlepšie je strukoviny variť v tlakovom hrnci, postupujeme ako pri varení obilnín.

Článok pokračuje pod reklamou.

Strukoviny – skupina mierne JIN
Sója – kráľovná strukovín – bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, preventívne pôsobiace proti cievnym chorobám (artérioskleróze a trombóze). Z minerálnych látok má vysoký obsah fosforu, draslíka, železa a vápnika, ďalej obsahuje meď, horčík, mangán a menšie množstvo sodíka. Má vysoký obsah vitamínov B a obsahuje vitamíny A, D, E1, E2 a niektoré enzýmy. Plnohodnotne nahrádza živočíšne bielkoviny, používa sa najmä pri strate hmotnosti a pri svalovej slabosti.
varíme: v pomere 1 : 2-3 (vody) – 90 – 180 minút v tlakovom hrnci,
namáčame: 8-10 hod a pred varením je nutné odstrániť šupky,
polotovary: TOFU, TEMPEH, MISO, OKARA, NATTO

Fazuľa – omladzuje bunky, je bohatá na vitamíny a minerály s vlákninou, pomáha pri ochoreniach obličiek, pečene a močových ciest. Poznáme druhy veľkú i malú, tmavú a svetlú. Jedna z najlepších fazúľ je azuki, ktorá veľmi dobre pôsobí na obličky.
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 60 – 120 minút v tlakovom hrnci,
namáčame: 8-10 hod a varíme v novej vode (okrem azuki)

Hrach – prvý v poradí za sójou, omladzuje bunky a stimuluje rast svalovej hmoty. Je bohatý na horčík a nukleové kyseliny s vlákninou, posilňuje nervy, spevňuje vlasy, zlepšuje zrak, znižuje cholesterol a je účinný proti zápche. Poznáme žltý a zelený.
varíme: v pomere 1 : 1,2 (vody) – 30 minút v tlakovom hrnci
namáčame: 8-10 hod (suchý), mrazený spracovávame len krátko a nenamáčame
polotovary: mrazený, sušený

Cícer – omladzuje bunky, je bohatý na vitamíny a minerály s vlákninou.
varíme: v pomere 1 : 2 (vody) – 120 – 180 minút v tlakovom hrnci
namáčame: 8-10 hod, vodu je nutné zliať a variť v novej

Šošovica – revitalizuje bunky, je bohatá na bielkovinu, vlákninu, železo, vápnik a draslík, pomáha pri ochoreniach obličieka močových ciest, aktivizuje potenciu a libido.
varíme: v obyčajnom hrnci 30 – 40 minút v pomere 1 : 2 (vody) a v tlakovom hrnci 20 minút v pomer 1 : 1,5 (vody)
namáčame: 8-10 hod a varíme v novej vode

 

„Soľ nad zlato“
Nemenej dôležitou látkou ako voda je pri varení soľ. Väčšina z nás prichádza do styku s rafinovanou soľou, ktorá okrem sodíku a chlóru obsahuje konzervačné látky a jedovatý hydroxid hliníka.
Ľudský organizmus však potrebuje prírodnú soľ, ktorá celkovo obsahuje 84 prvkov – rovnaký počet ako sa nachádza v ľudskom tele.
Prírodná soľ je dôležitou zložkou stravy, ktorá zbavuje telo škodlivých látok, spomaľuje starnutie tkanív a posilňuje imunitný systém.
Použitie: soľ by sa mala vždy konzumovať v potrave po tepelnom spracovaní (10 min.) alebo min. po 30 min. kvasení (z dôvodu reakcie organizmu na koncentráciu minerálov – najmä sodíka). Po spracovaní sa súčasti soli rozpustia v roztoku a telo ich ľahšie prijme a využije.

Všeobecné pravidlá pri varení obilnín

 

Obilniny skupina mierne JIN
Jačmeň – posilňuje a čistí organizmus, namáčame 8-12 hod, alebo ho pred varom na sucho opražíme
Ovos – má veľké množstvo tuku, namáčame 8-12 hod
Raž (žito) – najlepšie variť spolu s inou obilninou, ryžou natural, namáčame 8-12 hod
Kukurica – posilňuje činnosť srdca, pomáha liečiť obličkové problémy, vhodnejšia v lete

Článok pokračuje pod reklamou.

Obilniny skupina mierne JANG
Pšeno – dodáva teplo, je vhodné pri problémoch so žalúdkom
Pohánka – posilňuje, výborná na cievy, má veľa bielkovín – vhodná v chladnom počasí
Pšenica – bohatá na minerály a vitamíny, vhodné kombinovať s ryžou natural, namáčame 8-10 hod
Špalda – pôvodná pšenica, vhodnejšia a stráviteľnejšia ako pšenica, namáčame 8-10 hod
Ryža natural – veľa druhov, základné sú dva : okrúhla (chladné počasie, zima), dlhá (teplé počasie, leto)

ZDIEĽAŤ