Charakteristika:
Člen baklažánovej rodiny
Veľmi chladivé účinky na telo, sladká a kyslá chuť
Ovplyvňuje: žalúdok, srdce
Element: Zem a Oheň
Článok pokračuje pod reklamou.Pomáha regenerovať žalúdok, prečisťuje pečeň a krv, podporuje trávenie, znižuje cholesterol, antioxidančné účinky, prevencia srdcovo-cievnych ochorení a šedého zákalu.
Pôsobí harmonicky pri problémoch: nechutenstvo, tráviace problémy, zápcha, rakovina prostaty, močového mechúra a prsníka, zväčšenie prostaty, vysoký cholesterol, uvoľňuje nadmerné teplo z pečene, ktoré sa prejavujú príznakmi ako vysoký krvný tlak, červené oči, prevencia cukrovky typu 2.
Bohatý zdroj: Lykopén – karotenoid s antioxidančnými účinkami, vitamín C, beta-karotén
Najzdravšia forma úpravy: Pri varení paradajok nepoužívať riady, ktoré obsahujú hliník, pretože vysoký obsah kyseliny v paradajkách môže spôsobiť prepúšťanie hliníka do jedla. Snažiť sa používať celú paradajku, kvôli vysokým hodnotám lykopénu.
Upozornenie:
Ľudia trpiaci artritídou môžu byť citlivý na túto rodinu zeleniny a je dobré ju skúsiť na čas z jedálnička vylúčiť. Strava príliš bohatá na paradajky môže oslabiť organizmus.