Čo je to pitný režim?
Každý z nás o tom už určite počul. Všeobecná predstava je, že je to množstvo tekutín, ktoré máme za deň vypiť. Väčšinou sa udáva, že by to malo byť od 2 do 3 litrov. Je to z časti pravda, ale nemôžeme to zovšeobecniť na všetkých rovnako. Je to individuálne – u detí, dospelých, starých, chorých, chudých, moletných, vysokých, nízkych, ďalej u športovcov a u tých, čo ťažko fyzicky pracujú. Čiže je to rozdielne množstvo tekutín, ktoré by sme mali vypiť.

Článok pokračuje pod reklamou.

Na náš pitný režim ďalej vplýva počasie, teda keď je leto, musíme prijímať viac tekutín ako v zime. Na záver je tam vplyv stravy, ktorá sa taktiež výrazne podieľa na pitnom režime. Je teda dôležité, čo konzumujeme. Ak je naša strava bežná, zložená z množstva suchých potravín ako sú pečivo, chipsy, chrumky a extrudované potraviny, tak náš pitný režim by mal byť zase o niečo bohatší. Napríklad ľudia, ktorí sa stravujú makrobioticky, nemusia toľko piť ako bežne sa stravujúci ľudia, lebo v takomto jedle je dosť vody. Priemerne väčšina potravín, ktorú konzumujú, obsahuje okolo 70 % vody a takéto množstvo vody obsahuje ľudské telo. Tak napríklad tzv. polystyrénové chlebíky obsahujú iba 0,3 % vody, čo sa v ľudskom tele hneď prejaví. Akonáhle sa takáto suchá potravina dostane do organizmu, začne sa telo správať tak, že si ťahá zo zásob potrebnú vodu. Nepomôže nám, ani keď tieto potraviny zapíjame. Tým si len riedime žalúdočné šťavy a telo si aj tak vytiahne vodu z tkanív.

Pitný režim
Čiže, aký je náš správny pitný režim?
Dá sa jednoducho vypočítať pomocou vzorca a to, že si našu hmotnosť vynásobíme 32. Takto získame číslo udávajúce množstvo tekutín, ktoré máme za deň vypiť. Príklad: človek o hmotnosti 80 kg x 32 = 2560, čo je 2,56 litra vody na deň, no musíme však prihliadnuť hlavne na našu stravu, pohyb, prácu a počasie . Čiže, ak máme suchšiu stravu, je nutné pridať k tomu od 0,5-0,-0,75 l vody, pri športe + ďalší 1 l vody a pri ťažkej fyzickej práci + 0,5 až 1 l vody. V záležitosti od potenia (keď to sčítame), sa môžeme dostať od 2,5 l do 5 l . Takže pitný režim sa nedá „našiť“ na mieru na nás všetkých všeobecne. Je tam veľa faktorov, ktoré ho ovplyvňujú.

Článok pokračuje pod reklamou.

Ďalej je však dôležité:
Kedy pijeme:
Prevažnú časť tekutín je dobré prijať do 14.hod. Vtedy je najlepší čas, kedy náš organizmus dokáže prijať najviac tekutín a čo najefektívnejšie ich využiť. Po 14.hod. sa s prepáčením môžeme upiť až k smrti, no náš organizmus už tieto tekutiny tak efektívne nevyužije. Je to ako s východom slnka, ak ho prespíme, musíme si počkať na druhý deň.

Čo pijeme:
Voda z vodovodu už nie je voda vhodná na bežné pitie a ani na varenie (je znečistená). Preto je potrebné ju radšej filtrovať. Dobrý filter z vody odstráni tie najhoršie zložky a niektoré ju dokonca dokonale vyčistia. No najkvalitnejšia voda pre nás je voda z čistých horských prameňov. Má potrebné zloženie a veľmi dobrú energiu. Do pitného režimu niektorí z nás počítajú aj kávu alebo pivo, čo sú nápoje, ktoré nás odvodňujú.

Čo to znamená?
V skutočnosti to, že na jeden pohár kávy alebo piva potrebujeme 2 poháre čistej vody. Taktiež by som bežné minerálky nebral ako vhodný nápoj z dôvodu, že obsahujú veľa anorganických minerálnych látok, s ktorými si telo nevie dať rady a ukladá ich v obličkách a kĺboch. Niektoré sú ešte dochutené cukrom, rôznymi príchuťami a väčšinou sú obohatené oxidom uhličitým, ktorý náš organizmus vylučuje pri dýchaní a my „múdri“ ľudia si ho tam spätne dodávame vo forme minerálnych vôd.

Na záver spomeniem ešte džúsy a 100% šťavy, ktoré okrem toho, že obsahujú cukor, sú veľmi koncentrované. Predstavme si, že vypijeme 1 l džúsu, tak to je akoby sme naraz zjedli 3 kg ovocia, čo nikto z nás neurobí a ak aj áno, tak to už nikdy viac dobrovoľne nezopakuje kvôli rôznym zažívacím problémom. Treba si uvedomiť, že náš žalúdok nerozoznáva množstvo, ale koncentráciu.

Teplota nápojov
Pre náš organizmus je ideálna teplota 37°C. Prečo je to tak? Naše telo je nastavené na túto teplotu a ak sú nápoje horúce, náš organizmus sa schladzuje a ak sú výrazne horúce, tak to spôsobuje poškodenie slizníc. Na druhú stranu, keď sú nápoje studené, dochádza k zohrievaniu organizmu a ďalší vplyv je, že sa pomaly tvoria usadeniny, prípadne kamene v obličkách a kĺboch.

Článok pokračuje pod reklamou.

Môžeme si teda sami zostaviť svoj správny pitný režim. Treba si hlavne vybrať správne nápoje, ktoré majú správne zloženie a teplotu. Ak sa budeme chcieť v lete schladiť, dajme si radšej teplejší čaj. Ten nás príjemne osvieži a zároveň ochladí. Studené nápoje a zmrzliny majú už spomínaný opačný efekt. No pre predajcov týchto komodít, je to dobrý biznis, lebo vám je stále teplo, ste stále smädný a tak kupujete ďalší a ďalší úžasne studený, super sladký nápoj, či zmrzlinu v očakávaní, že vám smäd uhasí!

ZDIEĽAŤ