Charakteristika
Člen čeľade ľaliovitých rastlín
Hrejivé účinky na organizmus, ostrá a kyslá chuť
Ovplyvňuje: pečeň, pľúca
Element: Drevo a Kov
Článok pokračuje pod reklamou.Podporuje prekrvenie, uvoľňuje stagnujúcu krv a znižuje jej zrážanlivosť, pomáha odstraňovať ťažké kovy a parazitov z tela, zabraňuje rozmnožovaniu vírusov, kvasiniek a iných patogénnych mikroorganizmov v organizme, posilňuje pľúca, znižuje hladinu tukov a cholesterolu v krvi, pomáha pri trávení bielkovín.
Pôsobí harmonicky pri problémoch: ťažkosti z prehltávaním, vysoký cholesterol, kŕčové žily.
Bohatý zdroj: alicín – aromatická sírnatá látka, ktorá má vynikajúce liečivé a preventívne účinky, mangán, vitamín K, kyselina listová (z časti v jej bioaktívnej forme 5-MTHF), selénium.
Sezóna: pór letný – kratší rýchly vývoj, pór zimný – po zakrytí čečinou môže zostať na hriadke aj cez zimu.
Najzdravší spôsob prípravy: odstrániť najvrchnejšiu časť listov a koreň, nakrojiť pór pozdĺžne smerom do vnútra, pootvoriť a dôkladne umyť. Nakrájať na požadovanú veľkosť. Zohriať 3 polievkové lyžice vývar/vody a hneď ako začne vrieť pridať pór, prikryť a povariť 4 minúty. Potom pridať ešte 2 lyžice vývaru, znížiť teplotu a variť ďalšie 3 minúty odkryté.