Fermentovaná zelenina – pickles
Surová fermentovaná zelenina sa konzumuje už tisícročia, avšak nikdy nebola, tak užitočná ako dnes. Fermentová zelenina je bohatým zdrojom priaznivých baktérií, enzýmov a vitamínov. Okrem toho vytvára zásadité prostredie v organizme. Fermentáciou zeleniny sa mení jej energia JIN na energiu JANG, čo je vhodné najmä pre ženy, ktorým býva často zima, prípadne mávajú studené ruky a nohy.
Článok pokračuje pod reklamou.Výhody
- Surová fermentovaná zelenina pomáha obnoviť vnútorné prostredie v tele – ich priaznivá baktéria je náhradou za komerčné probiotické kultúry
- Zlepšuje trávenie – enzýmy, ktoré sa nachádzajú vo fermentovanej zelenie pomáhajú tráviť aj ostatné potraviny
- Potláčanie neprimeraných chutí – doma vyrobená fermentovaná zelenina je prevenciou prejedania sa a teda aj priberania na váhe
- Ideálna potravina pre tehotné a dojčiace ženy – zaistiť, že ich vnútorná mikroflóra má dostatok priaznivých baktérií, a tým udržiava ich imunitný systém dostatočné silný. Môže taktiež pomôcť zmierniť rannú nevoľnosť počas prvých mesiacov tehotenstva
- Silné detoxifikačné účinky na telo – tieto účinky môžu zo začiatku spôsobiť príznaky ako nadmerná plynatosť, ale po krátkej dobe sa trávenie a pravidelnosť upraví
Ako pripraviť fermentovanú zeleninu doma?
- Nastrúhať kapustu a inú zeleninu
- Do nastrúhanej zeleniny pridať morskú soľ alebo umeocot, takisto sa dá použiť jablkový ocot, prípadne v lete citrón
- Natesno ich naložiť do vzduchotesnej nádoby zo skla alebo nerezovej ocele
- Nechať pôsobiť pri izbovej teplote, dĺžka pôsobenia závisí od toho, aký druh pickles si chcete
- Zelenina sa stáva mäkšou a chutnejšou
- Po ukončení fermentácie treba zeleninu uskladniť v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov
Rozlišujeme tri druhy pickles:
- jemný krátkodobý pickles – nakrájaná zelenina s umeoctom sa necha voľne kvasiť po dobu 5 – 10 min. Je to veľmi rýchla forma prípravy, vhodná na denné konzumovanie.
- jangový pickles – zeleninu poliatu umeoctom zaťažíme miskou, prípadne na nú položíme drevenú dosku a na dosku kameň (typické pre kvasenú kapustu).
- plávajúci pickles – cesnak očistíme a nakrájame na plátky. V 3 dcl zaváracom pohári rozmiešame miso s vodou, vložíme nakrájaný cesnak, pohár jemne zavrieme a necháme kvasiť minimálne jeden týždeň až mesiac. Takto nakvasená zelenina podporí trávenie, posilní imunitný system
Ako použiť fermentovanú zeleninu?
- Konzumovať s jedlom bohatým na bielkoviny a škrob
- Použiť vodu z fermentácie ako zálievku na šalát namiesto citrónovej šťavy alebo jablčného octu
- Môže sa zamiešať do šalátu
- Nikdy fermentovanú zeleninu nezohrievajte, pretože teplom sa ničia priaznivé baktérie a enzýmy
- Ak sa táto zelenina nechá dlhšiu dobu pri izbovej teplote, baktérie sa začnú rýchlo rozmnožovať. Prejavuje sa to vytláčaním zeleniny z nádoby a bublaním. To znamená, že zelenina obsahuje dostatok priaznivej baktérie, ktorá je pripravená na upravenie črevnej mikroflóry.
Miso
Miso je fermentovaný výrobok zo sóje, ktorá je delikatesou z všestranných liečivých potravín na svete. Kľúč k správnemu používaniu misa nie je v jeho dávkach s veľmi silnou a výraznou chuťou. Väčší dôraz sa kladie na jeho farbu a jemné vyváženie s ostatnými zloženiami. Svetlá farba, sladkastá chuť a krémová konzistencia sladkého bieleho misa podporuje jeho používanie v štýle americkej kuchyne. Na druhej strane slané a tmavé miso (sójové, jačmenné, ryžové) je výborné ako základ pre zimné varenie. Najlepšie použitie misa je do polievok – pridáme cca 3 min. pred ukončením varenia. Nemalo by sa dlho variť, aby sa nestratila jeho svieža chuť a nezničili sa cenné enzýmy a mikroorganizmy.
Tempeh
Tempeh sa označuje ako kráľovna sóje. Ide o fermentovanú potravinu zo sóje, pôvodom z Indonézie. Vyrobený je z uvarenej, veľmi kvalitnej sóje, následne cielene kultivovaný kultúrou Rhizopus oryzao – plieseň. Existujú rozličné variácie: naturál, smažený, marinovaný, či údený, ktorým nepohrdnú ani muži. Je bohatým zdrojom na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny radu B1 – B12 a kyselinu listovú.
Má nízky obsah nasýtených tukov a bohatý na nenasýtené tuky.
Tempeh je vhodný na varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie. Možno ho použiť na výrobu pomazánok, aj do šalátov. Je výborný pre športovcov, robotníkov aj gurmánov. Osmažený údený tempeh nakrájaný na malé kocky plne nahradí chuťou údenú slaninku. Akurát váš organizumus nezaťaži, práve naopak, vyživí ho.