Charakteristika:
Člen kapustovej rodiny
Chladivé účinky na telo, ostrá a sladká chuť
Ovplyvňuje: pľúca, hrubé črevo
Element: Kov
Článok pokračuje pod reklamou.Zvlhčuje pľúca, pomáha vylučovať hlien a detoxikovať telo.
Pôsobí harmonicky pri problémoch: prevencia proti chrípke a angíne, bolesť v hrdle, zanesené dutiny, pomáha zmierniť príznaky spôsobené nadmerným teplom vnútri organizmu ako krvácanie z nosa, úplavica, bolesti hlavy, tradične sa používa na liečbu obličkových, žlčových, močových kameňov (1 polievková lyžica nastrúhanej reďkovky denne počas niekoľkých týždňov).
Dávkovanie: jesť niekoľko reďkoviek 2–3-krát denne, alebo piť ½ pohára čerstvej reďkovkovej šťavy dvakrát denne.
Bohatý zdroj: karotenoidy, vitamín C, kyselina listová, vápnik a draslík.
Najzdravší spôsob prípravy: konzumovať surovú, postrúhanú alebo ako šťavu.
Upozornenie:
Ľudia, ktorí prejavujú odpor voči zime, by mali reďkovku z jedálnička vylúčiť, alebo ju variť.