Charakteristika:
Cibuľa pochádza z Ázie a patrí k najstarším druhom zeleniny a liečivým prostriedkom
Hrejivé účinky na organizmus, sladká chuť
Ovplyvňuje: pľúca, žalúdok, slezina-pankreas
Element: Kov a Zem
Článok pokračuje pod reklamou.Vyvoláva potenie, vysoká hladina síry v cibuli podporuje stavbu tkanív v tele, protizápalové účinky, najmä pri reumatickej artritíde a zápaloch prínosových dutín, antioxidačné účinky, pomáha zlepšiť hustotu kostí, posilňuje imunitný systém, antibakteriálne účinky, chráni vrchnú vrstvu slizníc v tele, znižuje krvný tlak.
Pôsobí harmonicky pri problémoch: vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, zápal nosohltana, alergie, chrípka, kašeľ a zanesené pľúca (cibuľové zábaly na hrudník, a cibuľovo-medový sirup), surovú cibuľu priložiť na štípance od hmyzu, opuchy, bolestivé miesta a omrzliny.
Bohatý zdroj: alicín – aromatická sírnatá látka, ktorá má vynikajúce liečivé a preventívne účinky, qurecetin (bioflavonoid) , ktorý sa nachádza predovšetkým v cibuli pomáha znížiť alergickú reakciu organizmu), vitamín C, kyselina listová a draslík.
Najzdravší spôsob prípravy: zohriať dve polievkové lyžice vývaru/vody, hneď ako začne vrieť, pridať cibuľu, zakryť a variť 3 minúty. Cibuľa pustí trochu šťavy, pridať ďalšie dve lyžice vývaru a za stáleho miešania povariť 4 minúty. Alebo cibuľu konzumujeme surovú.
Upozornenie:
Ak telo prejavuje príznaky prílišného tepla ako žltý povlak na jazyku, žltý hlien, horúčka, odpor voči teplu je lepšie cibuľu z jedálnička načas vylúčiť.