Charakteristika:
Člen baklažánovej rodiny
Neutrálne účinky na telo, sladká chuť
Ovplyvňuje: slezinu-pankreas, žalúdok
Element: Zem
Článok pokračuje pod reklamou.Mierne diuretické účinky, regeneruje slezinu a pankreas, upokojuje žalúdok, neutralizuje kyseliny v tele, pomáha znížiť vysoký krvný tlak a vytvoriť priaznivú črevnú flóru.
Čerstvá šťava má prírodné antibiotické účinky
Pôsobí harmonicky pri problémoch: vysoký krvný tlak, žalúdočné vredy (piť ½ hrnčeka šťavy zo surových zemiakov 3-krát denne medzi jedlom po dobu minimálne dvoch týždňov, aj keď príznaky zmiznú skôr), vonkajšie použitie pri popáleninách.
Bohatý zdroj: draslík, vitamín C, vitamín B6, enzýmy, meď a mangán.
Najzdravšia forma úpravy: nešúpať, pretože šupka obsahuje najviac vlákniny a tesne pod šupkou sa nachádzajú všetky dôležité živiny. Varíme vo vode s rascou a morskou soľou.
Upozornenie:
Zelené zemiaky a klíčky, ktoré vyrastajú na zemiaku sú jedovaté a je nevyhnutné ich odstrániť. Nadmerná konzumácia zemiakov môže viesť k lenivosti. Zemiaky veľmi často obsahujú zvyšky pesticídov a preto je dôležité vyberať z biologického hospodárstva. Ľudia trpiaci artritídou môžu byť citlivý na túto rodinu zeleniny a je dobré ju skúsiť na čas z jedálnička vylúčiť.