Vplyv kávy na organizmus:

Vyčerpáva nadobličkové žľazy – kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo sa prejavuje tým, že naše adrenalínové žľazy vylúčia adrenalín. Adrenalín je hormón, na ktorom je telo závislé v prípade nebezpečenstva alebo stresu. Spôsobuje zrýchlený tep, dýchanie a zvýšený tlak. Nadmerná konzumácia stimulantov vedie k vyčerpanosti adrenalínových žliaz. A ak sa vaša citlivosť na kávu zrazu neprejavuje a bez problémov zaspíte po 3 silných espresách, hádajte prečo? Vaše adrenalínové žľazy sa vzdali a vaše telo sa stalo menej odolné voči stresu, čím sa stáva náchylnejšie na civilizačné ochorenia. Adrenalínové žľazy sú podľa tradičnej čínskej medicíny považované za centrum našej zdedenej vitálnej energie, a preto musia byť optimálne vyživované, a nie oslabované.

Článok pokračuje pod reklamou.

Spôsobuje výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi – kofeín núti pečeň vylúčiť glykogén do krvného obehu, čím sa výrazne zvýši hladina cukru v krvi, na čo pankreas vylúči inzulín. V priebehu najbližšej hodiny až dvoch dôjde však k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, a teda pocitu únavy. Vtedy si začnete myslieť, že prišiel čas na ďalšiu kávičku a cyklus sa začne odznova. Takto sa dostávate do kolotoča kolísania prívalu energie a únavy. Ak z jedálnička postupne vylúčite kávu, ale aj jednoduché cukry, nebude trvať dlho, kým sa z tohto kolotoča dostanete a na kávu ako zdroj energie už ani nepomyslíte. Verte, je to veľmi oslobodzujúci pocit.

Ochudobňuje telo o základné minerály – káva blokuje vstrebávanie niektorých živín a zároveň zvyšuje vyplavovanie minerálov vápnika, horčíka, draslíka, železa a iných prvkov nevyhnutných pre zdravie. Napríklad čo sa týka vápnika, niektoré štúdie ukázali, že ženy aj muži, ktorí pijú pravidelne kávu, majú zvýšené riziko osteoporózy oproti tým , ktorí kávu nepijú vôbec.

 

Káva má však aj pozitívne účinky, napríklad na koncentráciu, ale iba ak:

  • je kvalitná káva bez chemikálií
  • pijeme ju s rozumom – maximálne 3 kávy denne
  • pijeme ju pol hodinu pred alebo dve hodiny po jedle, aby neovplyvnila vstrebávanie živín
  • nekombinujeme ju s cukrom ani mliekom, čím sa jej negatívne účinky znásobujú a pozitívne účinky znižujú
Článok pokračuje pod reklamou.

Pri ktorých príznakoch je dôležité kávu z jedálnička vylúčiť:

  • pocity úzkosti, nervozita, podráždenosť
  • tráviace problémy – pálenie záhy, hnačka, syndróm dráždivého čreva, ulcerózna kolitída atď.
  • chronický únavový syndróm
  • cukrovka, hypoglykémia
  • srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol
  • migréna
  • zápal močového mechúra
  • osteoporóza
  • problémy s obličkami a žlčníkom

 

A čím kávu nahradíme?

Najlepšou alternatívou sú bylinkové čaje alebo napríklad aj tieto kávoviny:

Špaldová káva s cigóriou – instantná kávovina zložená z bio špaldy (80%) a cigórie (pražený koreň čakanky), ktorý tejto obilnine dodáva kávovú horkosť. Neobsahuje kofeín, môžu ju piť aj deti alebo dojčiace mamičky. Jej príprava je veľmi jednoduchá, stačí ju iba zaliať horúcou vodou. Obsahuje však lepok.

Yannoh – instantná obilninová káva bez kofeínu. Skladá sa z jačmeňa, raži, sladového jačmeňa, čakanky a plodu dubu. Práve toto zloženie jej dáva špeciálnu chuť veľmi pripomínajúcu kávu. Všetky použité obilniny sú z ekologického poľnohospodárstva. Táto kávovina tiež obsahuje lepok.

ZDIEĽAŤ